Ο Σύλλογος

Λίγα λόγια για τον Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης…

Ιστορία:

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης (Σ.Ο.Ξ.) ιδρύθηκε το 1973 και από τότε χωρίς καμία διακοπή δραστηριοποιείται στον ελληνικό σκακιστικό χώρο με πολλές και σημαντικές διακρίσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο!

Στον όμιλο μας παραδίδονται μαθήματα σκακιού τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους σκακιστές/στριες, σε παιδιά από 4 ετών αλλά και σε ενήλικες.

Ο Σ.Ο.Ξ., γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε κάθε άνθρωπο η ενασχόλησή του με το σκάκι, προσπαθεί συνεχώς, μέσω συλλογικών αλλά και δικών του πρωτοβουλιών, να εντάξει το σκάκι στην καθημερινότητα ολοένα και περισσοτέρων παιδιών (και όχι μόνο!) και να προβάλει το άθλημα στην κοινωνία της Ξάνθης, συντελώντας σημαντικά στην περαιτέρω διεύρυνση της σκακιστικής κοινότητας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η, χρόνο με το χρόνο, σημαντική αύξηση των σκακιστών στην πόλη μας αλλά και οι πολλές και ελπιδοφόρες διακρίσεις των Ξανθιωτών σκακιστών και σκακιστριών ανά την Ελλάδα!

Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο σύλλογος μας έχει αναδειχθεί 5 φορές πρωταθλητής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2009, 2010, 2014, 2016, 2017) ενώ αξιοσημείωτη επιτυχία για την ιστορία του θεωρείται η συμμετοχή του στο Πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας το 2016 στο Ρίο της Αχαΐας!

Πέραν των σπουδαίων αυτών επιτυχιών του, ο Σ.Ο. Ξάνθης διαπρέπει και στο γρήγορο σκάκι, συμμετέχοντας κάθε χρόνο στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Rapid Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχοντας κατακτήσει, μόνο τα τελευταία χρόνια, 3 φορές την πρώτη θέση στην Περιφέρεια (2009, 2015, 2017), 5 φορές την δεύτερη θέση (2002, 2003, 2008, 2014, 2018) και 3 φορές την τρίτη θέση (2004, 2006, 2007)!

Το γρήγορο σκάκι εξαπλώθηκε σύντομα και στις μικρότερες ηλικίες και έτσι, μετά το 2015 γεννήθηκαν δύο νέοι θεσμοί, το Ομαδικό Πρωτάθλημα Rapid Παίδων – Κορασίδων και το Ομαδικό Πρωτάθλημα Blitz Παίδων – Κορασίδων και οι διακρίσεις του Σ.Ο.Ξ. δεν έλειψαν ούτε εκεί: 1η θέση στο Ομαδικό Blitz Παίδων Α.Μ.Θ. το 2016, 2η θέση στο Ομαδικό Rapid Παίδων Α.Μ.Θ. το 2015 και 3η θέση στο ίδιο πρωτάθλημα το 2016 και το 2018!

Οι επιτυχίες του Σ.Ο. Ξάνθης δεν σταματάνε εδώ. Ο σύλλογός μας μετέχει κάθε χρόνο στο Ομαδικό Κύπελλο Ελλάδος, στο πλαίσιο του οποίου, έχει καταφέρει από το 2009 μέχρι σήμερα να φτάσει σε 5 Τελικούς Ομαδικού Κυπέλλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2009, 2012, 2014, 2016, 2018) με κορυφαία στιγμή το 2012 που προκρίθηκε στους 8 του Πανελληνίου Ομαδικού Κυπέλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία του και αντιμετώπισε, μέσα στην Ξάνθη, την πολύ δυνατή ομάδα και τότε Πρωταθλήτρια Ελλάδος Πνευματική Στέγη Περιστερίου με τρεις στους τέσσερις σκακιστές της να είναι μέλη της Εθνικής Ομάδας (!): GM Παπαϊωάννου Ιωάννης, GM Μπανίκας Χριστόδουλος , GM Χαλκιάς Στέλιος, IM Τζερμιαδιανός Ανδρέας.

Σήμερα:

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης στεγάζεται σε μια όμορφη και προσεγμένη αίθουσα του Αμοιρίδειου Αθλητικού Κέντρου, στη Θύρα 4 και είναι ανοικτός από Δευτέρα έως και Παρασκευή 18:00-20:00, για όλους τους αθλητές και φίλους του συλλόγου. Οι εγκαταστάσεις του Σ.Ο.Ξ. ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξοπλίζονται με το απαραίτητο σύγχρονο εκπαιδευτικό αλλά και αγωνιστικό υλικό προκειμένου να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όλους τους μαθητές και αθλητές του Συλλόγου αλλά και σε όλους τους αθλητές άλλων πόλεων που συμμετέχουν στις μεγάλες διοργανώσεις της Περιφέρειας τις οποίες με επιτυχία ο Σ.Ο.Ξ. συχνά φιλοξενεί (Περιφερειακά Μαθητικά Πρωταθλήματα, Προκριματικοί Αγώνες Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, Ομαδικά Πρωταθλήματα κ.α.)!

Στον όμιλο μας παραδίδονται μαθήματα σκακιού τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους σκακιστές/στριες, σε παιδιά από 4 ετών αλλά και σε ενήλικες. Ένας σκακιστής που θα εγγραφεί στον Σ.Ο.Ξ. εκτός από τα μαθήματα που μπορεί να παρακολουθεί, έχει επίσης την δυνατότητα (ανάλογα με το επίπεδό του) να αγωνίζεται στα Ατομικά και Ομαδικά πρωταθλήματα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και της Τοπικής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε διάφορα τουρνουά που γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στους σχολικούς αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο (εφόσον είναι μαθητής) καθώς επίσης και στα εσωτερικά τουρνουά που διοργανώνει ο ίδιος ο σύλλογος.

Ο Σ.Ο.Ξ., γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε κάθε άνθρωπο η ενασχόλησή του με το σκάκι, προσπαθεί συνεχώς, μέσω συλλογικών αλλά και δικών του πρωτοβουλιών, να εντάξει το σκάκι στην καθημερινότητα ολοένα και περισσοτέρων παιδιών (και όχι μόνο!) και να προβάλει το άθλημα στην κοινωνία της Ξάνθης, συντελώντας σημαντικά στην περαιτέρω διεύρυνση της σκακιστικής κοινότητας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η, χρόνο με το χρόνο, σημαντική αύξηση των σκακιστών στην πόλη μας αλλά και οι πολλές και ελπιδοφόρες διακρίσεις των Ξανθιωτών σκακιστών και σκακιστριών ανά την Ελλάδα!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης, δραστηριοποιείται επιτυχώς και αδιάλειπτα εδώ και 45 χρόνια στηριζόμενος αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του! Ο Σ.Ο.Ξ. είναι μία μεγάλη οικογένεια ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη για το σκάκι: προπονητές, μέλη, γονείς, διοικητικό συμβούλιο, όλοι συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε ο Σύλλογός μας να συνεχίζει να είναι ένας από τους ισχυρότερους συλλόγους της περιφέρειας!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ & ΣΥΝΟΔΟΥΣ

  • Κατά την διάρκεια των αγώνων δεν επιτρέπεται η παρουσία των γονέων/κηδεμόνων εντός της αίθουσας, παρά μόνο τα πρώτα 5 λεπτά του πρώτου γύρου, σε περίπτωση που επιθυμούν να βγάλουν φωτογραφίες.

  • Οι μαθητές που ολοκληρώνουν τις παρτίδες τους πρέπει να αποχωρούν ήσυχα από την αίθουσα και να επιστρέφουν σε αυτήν μόλις ανακοινωθεί η έναρξη του επόμενου γύρου.

  • Την ευθύνη των μαθητών, όσο αυτοί παραμένουν εκτός της αίθουσας των αγώνων, φέρουν αποκλειστικά οι γονείς/συνοδοί τους.

  • Ενδιάμεσα στους γύρους, οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από το χώρο αναμονής, ούτε να εισέρχονται στο γήπεδο του μπάσκετ ή στις κερκίδες και οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους που αγωνίζονται εντός της αίθουσας.

  • Οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες πρέπει να αγωνισθούν σε όλους τους γύρους και να μην αποχωρούν νωρίτερα από την ολοκλήρωση και του τελευταίου γύρου. Αν, παρόλα αυτά, τεθεί ζήτημα ανωτέρας βίας που καθιστά αδύνατη την συνέχιση των αγώνων για κάποιο μαθητή, ο γονέας/κηδεμόνας του οφείλει να γνωστοποιήσει στους διοργανωτές την πρόθεση αποχώρησης του συγκεκριμένου μαθητή εγκαίρως και το αργότερο πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου.

  • Με την ολοκλήρωση του κάθε γύρου, οι διοργανωτές θα αναρτούν τα αποτελέσματα των αγώνων, την κατάταξη του κάθε γύρου και την κλήρωση του επόμενου γύρου στον πίνακα ανακοινώσεων που βρίσκεται στον χώρο αναμονής. Εναλλακτικά, οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα και τις κληρώσεις των γύρων από το site: www.chess-results.com

  •  Απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητών και η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός της αίθουσας των αγώνων από τους συμμετέχοντες. Τρόφιμα, προσωπικά είδη, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των μαθητών πρέπει να φυλάσσονται από τους γονείς/συνοδούς τους όσο οι μαθητές αγωνίζονται.

  •  Εντός και εκτός της αίθουσας των αγώνων θα υπάρχουν άτομα της διοργάνωσης στα οποία μπορούν οι γονείς/κηδεμόνες των συμμετεχόντων να απευθύνονται για οποιαδήποτε απορία, πληροφορία ή διευκρίνηση.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία!

Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης